Miskolc 6.1°C
2025 Március 17. - Hétfő
Miskolc 6.1°C
2025 March 17. - Hétfő

„Pislog a béka a tányérban” – A miskolci kocsonya legendája

2025.02.11.

A miskolci kocsonya nem csupán egy étel, hanem egy valódi legendával és hagyománnyal átszőtt gasztronómiai különlegesség. Magyarország egyik legismertebb és legkedveltebb téli fogása, amely a városhoz és annak történelméhez is szorosan kapcsolódik.

A miskolci kocsonya legendája

A miskolci kocsonyához egy híres anekdota is fűződik, amely szerint egy vendég az ételt látva megdöbbenve kiáltott fel: „Pislogott a béka a kocsonyában!” A történet szerint egy óvatlan szakács vagy kocsmáros véletlenül egy békát is a tányérba tett, amely a hideg kocsonyában dermedve váratlan látványt nyújtott a fogyasztónak. Bár a valóságalapja kérdéses, a történet annyira népszerűvé vált, hogy Miskolc szimbólumává lett. Nem véletlen, hogy a városban több helyen is találkozhatunk békaszobrokkal, sőt, a Miskolci Kocsonyafesztivál kabalafigurája is egy zöld béka.

A hagyományos miskolci kocsonya

A kocsonya egy hidegen tálalt, kocsonyásra dermedt húsétel, amely sertéscsülökből, körömből, bőrből és egyéb húsrészekből készül. A jó kocsonya titka a lassú, órákon át tartó főzés, amely során a húsokból kifővő kollagén természetes módon adja meg az étel zselés állagát. Fokhagymával, hagymával, borssal és babérlevéllel ízesítik, de a hagyományos miskolci változat jellegzetessége a tiszta, áttetsző állag és az intenzív ízvilág.

A Miskolci Kocsonyafesztivál

A miskolci kocsonya köré mára egy országos hírű fesztivál is épült. A Miskolci Kocsonyafesztivál nemcsak a gasztronómiáról, hanem a kultúráról, a zenéről és a közösségi élményekről is szól. Az eseményen a látogatók megkóstolhatják a hagyományos és modern kocsonyakülönlegességeket, miközben koncertek és szórakoztató programok színesítik a rendezvényt.

Miért érdemes megkóstolni?

A miskolci kocsonya nem csupán egy étel, hanem egy igazi helyi specialitás, amely a magyar konyha tradícióit őrzi. Aki szereti a különleges, hagyományos ízeket, annak mindenképpen érdemes megkóstolnia ezt az ételt – akár otthon elkészítve, akár egy miskolci vendéglőben.

Ha pedig valaki igazán autentikus élményre vágyik, érdemes ellátogatni Miskolcra a Kocsonyafesztivál idején, hogy a legenda és a valóság találkozásának szemtanúja lehessen.

Fotó: pmobil.hu

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram