Miskolc 5.1°C
2024 December 9. - Hétfő
Miskolc 5.1°C
2024 December 9. - Hétfő

Szőlő-Bor-Miskolc... Tényleg?

2024.08.29.

Gondolta volna, hogy Miskolcon előbb volt szőlőszüret, mint Hegyalján? Ugye nem. És azt sem sokan tudják ma már elképzelni, hogy az egykoron iparváros az elmúlt évszázadok során bizony a bor, a borkészítés egyik fellegvára volt.

Közeleg a szeptember, a szüret. De emlékeinek valahogy nem éppen Miskolchoz kötik a szőlőművelés szakaszainak legfontosabb részét, vagy a nagy szőlőbirtokokat, ahol a tőkékről ezen őszi időszak bekövetkeztekor betakarítják a termést, és abból nagyot falatoznak, jó ízű mustot, bort készítenek. Aztán, ahogy az ember fia jobban utána gondol, olvas, vagy eszébe jut az Avasi-pincesor, ráeszmél, hogy Miskolcon is készültek jófajta nedűk, ahhoz pedig szőlő is kellett, persze manapság ez már sajnos nem mindig feltétel.

És láss csodát, ha csak kicsit kutakodunk, akkor kiderül, hogy nagy irodalma van a témának, például Gyulai Éva: Szőlőbirtoklás Miskolcon a 16. században című könyve adta alapját Reiman Zoltán írásának is, amelynek bármilyen hihetetlen az itt élők többségének, de a címe: Miskolc a szőlő és a bor hazája.

Ebből aztán megtudhatjuk, hogy:

1. a nagy-miskolci szőlők első említése 1313-ból való, amikor a Diósgyőri uradalom feje, István nádor - Ernye bán fia - szőlőt adományoz a diósgyőri pálosoknak. Vagy, hogy a városi fejlődés és a szőlőkultúra együtt járnak a 14-15. századi Miskolcon.

2. További fontos adatokra is lelünk benne: 1577-ben Miskolcon, 14 szőlőhegyen, 627 gazdának volt szőlője. Ebből 117 az Avason, 105 a Bábonyibércen, 83 a Bedegvölgyön, a többi szerte a városban. Aztán az idő előrehaladtával, a 18. századra tovább nőtt ez a terület.

3. A miskolci bor nemcsak azért volt híres, mert a szőlői jó minőségűek voltak, hanem azért is, mert a Miskolc környéki pincékben ideális körülmények között lehetett tárolni, érlelni a borokat – tudjuk meg.

4. A miskolci bortermelés végét a filoxéra járvány jelentette, amely után már nem tudott lábra állni a szőlőtermesztés városunkban.

Ma már a szőlő nagybirtokok, de nagyon szőlő nyomait sem látjuk városunkban, ennek ellenére az Avasi-pincesor az elmúlt években, a borkultúrára épülő események révén, ismét életjelet adott magáról, így mi is most egy kicsit úgy érezhetjük, hogy joggal lehetünk részesei a hazai szüretnek.

Ha Ön Miskolc, vagy környékén, kiskertjében, magán udvarán termeszt szőlőt, vagy csak nevelget néhány tőkén fürtöket, akkor a közelgő szüret kapcsán, kommentben küldjön nekünk róla egy fotót, felelevenítve ezzel is a város szőlőbirtoklás- és a bor készítésének történelmi hagyományait.

Forrás: https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/.../a_miskolci_szolo...

Képek: hellomiskolc.hu

Megosztás:
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram